hoe weer beginnen met sporten
Bewegen
Bewegen
01/15/2024
7 min

10 tips hoe weer te beginnen met sporten

01/15/2024
7 min

Sporten is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Of je nu een tijdje niet meer actief bent geweest of gewoon wat motivatie nodig hebt om weer aan de slag te gaan, deze blog biedt handige tips om het sporten weer op te pakken. Of het nu gaat om het vinden van de juiste sport, het stellen van realistische doelen, het plannen van je trainingen of het omgaan met eventuele terugvallen, deze blog is jouw gids voor succes op het gebied van sport en fitness. Lees verder voor waardevolle inzichten en praktische adviezen om je te helpen weer in beweging te komen!

Tips hoe weer te beginnen met sporten

Ben jij klaar voor een nieuwe start? Met deze 10 tips kun je verantwoord terugkeren naar je oude niveau.

Stel realistische doelen

Het stellen van realistische doelen is een belangrijk onderdeel van het weer oppakken van sporten. Het kan verleidelijk zijn om meteen enorme doelen te stellen, zoals het rennen van een marathon of het verliezen van een grote hoeveelheid gewicht. Echter, door te veel van jezelf te verwachten, kun je jezelf ontmoedigen en zelfs blessures veroorzaken. Het is beter om kleine doelen te stellen die haalbaar zijn op korte termijn.

Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig voltooien van een bepaalde oefening of het verbeteren van je hardloopafstand met een kleine afstand elke week. Door het behalen van deze doelen, zul je jezelf gemotiveerd houden en de vooruitgang zien die je maakt. Vergeet niet dat het proces belangrijk is en dat het tijd kost om weer in topvorm te komen. Wees geduldig en blijf gefocust op je doelen.

Maak een planning

Een andere manier om het sporten weer op te pakken en gemotiveerd te blijven, is door het maken van een planning. Wanneer je van tevoren al vastlegt wanneer en hoe vaak je wilt sporten, wordt het gemakkelijker om hier consistent in te blijven.

Begin met het bepalen van realistische doelen. Hoe vaak per week wil je sporten? Welke specifieke activiteiten wil je doen? Schrijf deze doelen op en maak een schema voor jezelf.

Daarnaast is het handig om je workouts in te plannen op tijden waarop je energie en motivatie het hoogst zijn. Voor sommige mensen is dat 's ochtends vroeg, terwijl anderen juist 's avonds meer energie hebben. Luister naar je lichaam en kies de momenten die voor jou het beste werken.

Door een planning te maken, creëer je structuur en discipline. Hierdoor wordt het makkelijker om de tijd te vinden en jezelf aan te moedigen om te gaan sporten. Dus pak je agenda erbij en plan je workouts in!

Zorg voor voldoende rust en herstel

Naast het maken van een planning en het bepalen van realistische doelen, is het ook belangrijk om voldoende rust en herstel in je sportschema op te nemen.

Grijp jij meteen weer terug naar je oude ritme? Of doe je een andere sport dan voorheen en loop je meteen te hard van stapel? Dan liggen blessures en overbelasting op de loer. Natuurlijk moet je dit vermijden, anders duurt het bereiken van het doel “fysiek herstel” nog langer. [1]

Dit betekent dat je niet dagelijks dezelfde spiergroepen moet trainen, maar juist afwisseling moet aanbrengen in je workouts.

Zorg er daarnaast voor dat je voldoende slaapt. Tijdens je slaap herstelt je lichaam niet alleen, maar ook je geest. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de volgende dag weer fris en gemotiveerd bent om te gaan sporten. [2]

Vergeet niet dat herstel net zo belangrijk is als de training zelf. Dus geef jezelf de tijd om te rusten en te herstellen, zodat je het sporten weer met volle energie kunt oppakken.

Zoek een trainingsmaatje

joggen op het strandHet vinden van een trainingsmaatje kan enorm helpen bij het oppakken van het sporten. Samen met iemand anders trainen kan een extra motivatie zijn om naar de sportschool te gaan of een rondje te gaan hardlopen. Bovendien zorgt het hebben van een trainingsmaatje ervoor dat je verantwoordelijkheid hebt naar elkaar toe, wat betekent dat je minder snel geneigd bent om een training over te slaan.

Probeer een vriend, familielid of collega te vinden die dezelfde interesse in sport heeft. Met een trainingsmaatje kun je elkaar stimuleren, uitdagen en bijpraten tijdens het sporten. Het kan ook erg gezellig zijn om samen te sporten en het maakt de tijd vliegen.

Dus, ga op zoek naar een trainingsmaatje en maak het oppakken van sporten een leuke en sociale activiteit!

Varieer je workouts

Om het sporten weer op te pakken en de motivatie hoog te houden, is het belangrijk om je workouts te variëren. Het doen van dezelfde oefeningen en routines kan na verloop van tijd saai worden en kan zelfs leiden tot een plateau in je prestaties.

Wissel daarom regelmatig af met verschillende soorten trainingen. Probeer bijvoorbeeld een keer een groepsles in de sportschool, zoals Zumba of yoga. Ook kun je buiten gaan sporten, bijvoorbeeld door te gaan zwemmen, fietsen of wandelen.

Door je workouts te variëren, blijft het sporten interessant en uitdagend. Bovendien prikkel je hiermee verschillende spiergroepen, wat gunstig is voor je algehele fitheid. Dus wees niet bang om nieuwe activiteiten uit te proberen en blijf jezelf uitdagen!

Start langzaam en geleidelijk

Het is belangrijk om langzaam en geleidelijk te beginnen wanneer je met sporten gaat beginnen. Het is verleidelijk om direct vol gas te geven, maar dit kan leiden tot blessures en ontmoediging. Begin met lichtere activiteiten zoals wandelen of fietsen, en vergroot geleidelijk de intensiteit en duur van je trainingen. Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust tussen de sessies door. Het doel is om een routine te creëren die je op de lange termijn vol kunt houden, dus forceer jezelf niet te veel in het begin. Geef jezelf de tijd om weer in vorm te komen en geniet van het proces. Gelukkig gebeurt dit sneller dan je denkt: er is namelijk sprake van spiergeheugen. [3]  Blijf gemotiveerd en wees geduldig, en voor je het weet zul je weer in topconditie zijn!

Luister naar je lichaam

Het is belangrijk om altijd naar je lichaam te luisteren wanneer je het sporten weer oppakt. Als je lichaam signalen van vermoeidheid, pijn of overbelasting geeft, is het belangrijk om hier niet aan voorbij te gaan. Het negeren van deze signalen kan leiden tot blessures en kan ervoor zorgen dat je nog langer uit de running bent.

Geef je lichaam de tijd om aan de nieuwe belasting en inspanning te wennen. Begin rustig en bouw geleidelijk aan weer op. Respecteer de grenzen van je lichaam en forceer niks.

Houd ook rekening met eventuele gezondheidsaandoeningen of blessures die je hebt. Raadpleeg indien nodig een medische professional voordat je weer gaat sporten.

Beter voorzichtig en langzaam vooruitgang boeken, dan te snel te gaan en jouw herstel in gevaar te brengen.

Blijf gemotiveerd en gefocust

Om het sporten weer op te pakken en het vol te houden, is het belangrijk om gemotiveerd en gefocust te blijven. Het kan soms moeilijk zijn om de motivatie te vinden, vooral na een lange periode van inactiviteit. Maar onthoud dat elke stap die je zet in de richting van een actieve levensstijl een stap is naar een gezonder en gelukkiger leven.

vet verbrandenEen manier om gemotiveerd te blijven, is door realistische doelen te stellen. Stel kleine doelen die haalbaar zijn en werk er langzaam naartoe. Beloon jezelf ook wanneer je deze doelen bereikt.

Daarnaast is het belangrijk om een sportroutine te creëren en je hieraan te houden. Plan je workouts in je agenda en maak er een prioriteit van. Zo wordt sporten een nieuwe gewoonte en zal het makkelijker zijn om het vol te houden.

Ten slotte, zoek een sport of activiteit waar je plezier in hebt. Als je iets doet wat je leuk vindt, zal het veel makkelijker zijn om gemotiveerd te blijven en het sporten vol te houden. Probeer verschillende sporten uit en ontdek wat jouw interesse wekt.

Blijf gemotiveerd en gefocust, en laat niets je tegenhouden om jouw sportieve doelen te bereiken.

Vergeet de sleutel tot succes niet

Het is belangrijk om geduldig te zijn en jezelf niet te veel druk op te leggen. Het kost tijd om een nieuwe sportroutine op te bouwen en gewend te raken aan het regelmatig sporten. Gun jezelf de tijd om aan te passen en wees niet ontmoedigd als je niet meteen de gewenste resultaten ziet.

Consistentie en doorzettingsvermogen de sleutel zijn tot succes.

Gezond eten

De laatste tip: kijk kritisch naar je voedingspatroon. Tijdens je pauze ben je misschien ongezond gaan eten en zijn je vitamines en mineralen misschien niet je topprioriteit geweest. Het is tijd om daar weer verandering in te brengen! Gezonde voeding is de motor van een goede training.

Lees ook: wat volwaardige gezonde voeding is

Conclusie

Terug in vorm komen brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Je wilt jezelf niet overbelasten, maar je wilt ook gemotiveerd blijven. Daarnaast zijn voldoende rust en gezonde voeding belangrijke punten. Met de adviezen uit dit blog gaat het je vast lukken!

Kortom, met de juiste mindset, realistische doelen, een sportroutine en de nodige support zal het makkelijker zijn om weer te beginnen met sporten en vol te houden. Blijf gemotiveerd en blijf jezelf uitdagen. Succes!

Alvast een lekkere start maken?

Forever C9Heb je weinig energie en zit je niet lekker in je vel? Of ben je aangekomen en raak je maar niet die overtollige kilo’s kwijt? Dan is Clean 9 van Forever jouw redder in nood! Het C9 programma helpt je afvallen, fit worden en je weer gezond voelen. Het geeft je een vliegende start om kilo’s kwijt te raken en je weer energieker te voelen!

In 9 dagen creëer je op een natuurlijke wijze een basis die je helpt bij het afvallen en het opbouwen van spieren. Er ontstaat een gezonde balans in je lichaam waardoor voedingsstoffen optimaal kunnen worden opgenomen. Het C9 programma is onderdeel van het Forever F.I.T. programma, dat speciaal is ontworpen om jou te helpen een gezonde leefstijl te genieten, ongeacht jouw fitnessniveau. Leer van de C9-tools en zet vandaag nog de eerste stap in het transformeren van je leefstijl.

Bronnen:

[1] Van de Ven M, Otter R, Berendsen AJ, Brink MS. Recognizing overtraining in sportsmen and women. Huisarts Wet 2014;57(8):426-9. https://www.henw.org/artikelen/herkenning-van-overbelasting-bij-sporters

[2] B. Chandrasekaran, S. Fernandes, F. Davis (2020). Science of sleep and sports performance – a scoping review. Science & Sports, 35(1), 3-11. https://doi.org/10.1016/j.scispo.2019.03.006

[3] Study proves muscle memory exists at a dna level (2018).  https://www.keele.ac.uk/

Reacties
Categorieën