Gezonde darmen voor meer energie en weerstand
De ene dag heb je minder energie dan de andere. Ook je weerstand is niet iedere dag even sterk. Dit is niets vreemds en er zijn veel mogelijke oorzaken voor. Wist je bijvoorbeeld dat de gezondheid van jouw darmstelsel invloed heeft? Ik leg je uit hoe het werkt.
Hoe het darmstelsel werkt
Je dikke en dunne darm zijn samen zo'n 6,5 meter lang en bevinden zich onder in je buik. Daar spelen ze een belangrijke rol bij de spijsvertering. Nadat het voedsel door de maag is gegaan, komt het in de dunne darm terecht. Daar verteert het en worden voedingsstoffen opgenomen, waarna de dikke darm er vocht uit haalt en omzet in ontlasting. [1]
Van alles wat we in onze mond stoppen, moeten onze darmen beslissen of het goed is voor het lichaam of niet. Voedingsstoffen worden opgenomen, maar verontreinigende stoffen moeten worden verwijderd. Dit is een uitdagende taak!
Je darmflora
Er leven ruim 100 biljoen bacteriën in je darmen. [2] Dit zijn zowel goede als slechte bacteriën en samen noemen we ze darmflora. Slechte bacteriën kunnen ziekten en infecties veroorzaken, en goede bacteriën zorgen ervoor dat ze daar juist geen kans toe krijgen.
Als de goede en slechte bacteriën netjes in balans zijn, spreekt men van een gezonde darmflora en kan men rekenen op een goed functionerende weerstand.
Je darmen in balans brengen
Dit evenwicht kan verstoord worden door een toename van slechte bacteriën. Goede bacteriën gedijen in gezond voedsel. Ze groeien op groenten en vezels, terwijl slechte bacteriën gedijen op geraffineerde suiker.
Af en toe iets ongezonds eten kan nog geen kwaad, maar te veel en te vaak kan je darmstelsel ernstig in onbalans brengen. Met alle slechte gevolgen van dien! Het resultaat op korte termijn is een opgeblazen gevoel en darmklachten, maar op de lange termijn maakt het je ook vatbaarder voor ziekten zoals griep en verkoudheid.
Naast een ongezond voedingspatroon kan ook stress een negatieve invloed hebben op de darmflora. Door stress komen adrenaline en cortisol vrij, die het lichaam voorbereiden om te vluchten. Je hartslag versnelt en het bloed wordt naar je spieren gepompt, terwijl andere delen van je lichaam (zoals je darmen) tijdelijk minder aandacht krijgen. Je darmen kunnen van tijd tot tijd gezonde stress aan, maar chronische stress kan ernstig ongemak veroorzaken.
Lees ook: Je hormonen uit balans door chronische stress
De darmen en jouw energie
De darmen zijn eigenlijk de energiefabriek van ons lichaam. Het voedsel dat je in je mond stopt, levert voedingsstoffen die je lichaam energie geven. Dus als jouw darmen niet goed functioneren of als je ze geen gezond voedsel geeft, heeft dit invloed op jouw energieniveau.
Als je goede reserves hebt opgebouwd, merk je misschien niet meteen een slechte maaltijd. Maar een festivalweekend met overwegend alcohol, chips en burgers ga je waarschijnlijk wel merken.
Bovendien vernieuwt de binnenste cellaag van de darm zich elke paar dagen. [3] Wanneer jouw darmflora in balans is, kunnen je darmen het aan zonder dat je het merkt. Maar wanneer jouw darmflora uit balans raakt, moet de energie ergens anders vandaan komen om de klus te klaren. Het resultaat: een futloze boel; minder energie voor jou.
Houd je darmen gezond
Zoals je nu weet is het belangrijk om je darmen gezond te houden en je darmflora in evenwicht te houden. Hierdoor blijft jouw energieniveau op peil en ben je minder vatbaar voor ziektes en infecties.
Hoe doe je dat? Leef gezond! Eet voldoende groenten en vezels, drink voldoende water, wees voorzichtig met alcohol en ongezonde voeding, voorkom stress en zorg voor voldoende beweging. [4]
Bronnen:
[1] gezondheidsplein.nl. Geraadpleegd van https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/darmen/item45059
[2] darmgezondheid.nl. Geraadpleegd van https://www.darmgezondheid.nl/darmgezondheid/darmflora/
[3] Umar S. Intestinal stem cells. Curr Gastroenterol Rep. 2010 Oct;12(5):340-8. https://doi.org/10.1007%2Fs11894-010-0130-3
[4] Maag Lever Darm Stichting. Geraadpleegd van https://www.mlds.nl/spijsvertering/wat-willen-jouw-guts/