Kokosolie
Wat is kokosolie en is het echt zo gezond? Volgens het Voedingscentrum is kokosolie niet gezond en kan je beter kiezen voor zonnebloemolie en olijfolie. Aan de andere kant wordt kokosolie door veel toonaangevende gezondheidsblogs geprezen als één van de gezondste oliën om in te bakken. Verwarring alom. Is kokosolie nou wel of niet gezond?
In dit artikel zochten we voor je uit welke kokosolie gezond is en welke niet. Dit allemaal gesteund door wetenschappelijk onderzoek.
Wat is kokosolie?
Kokosolie is een soort vet dat afkomstig is van de kokosnoot. De kokosolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosolie is hard bij kamertemperatuur, maar het heeft een smeltpunt van ongeveer 24 graden Celsius. Kokosolie en kokosvet is exact hetzelfde, het wordt door elkaar gebruikt maar het is hetzelfde. Vanwege de gezonde eigenschappen van kokosolie wordt het ook wel de gezondste olie ter wereld genoemd. Je kan de kokosolie heel lang bewaren op kamertemperatuur. Zet de olie niet in de koelkast, anders is het te hard om te gebruiken. Bewaar kokosolie op een koele, donkere plaats. Kokosolie is een van de weinige voedingsmiddelen die met recht een echt ‘superfood’ genoemd mag worden. Door de unieke samenstelling van vetzuren kan het verschillende voordelen voor je hebben.
Bron: https://www.self.com/story/10-of-the-healthiest-cooking-oils-explained
Voordelen van kokosolie
Misschien had je verwacht dat kokosolie slecht is voor je cholesterol. Dit omdat vaak wordt gezegd dat verzadigde vetten slecht zijn voor het cholesterol.
Het Voedingscentrum haalt hard uit naar kokosolie en noemt het nog net geen moordenaar. Vreemd, want het Voedingscentrum geeft aan dat er weinig wetenschappelijk bewijs is over kokosolie, dus hoe kan het zich dan een sterke mening vormen? Onderzoeken opzetten, uitvoeren en interpreteren kan tientallen jaren in beslag nemen en is duur. Bovendien is kokosolie als grondstof ook erg duur, dus niet bepaald interessant voor het bedrijfsleven om te subsidiëren. Er zijn wel onderzoeken gedaan naar onderdelen van kokosolie zoals laurinezuur. Laurinezuur laat inderdaad zoals het Voedingscentrum zegt het cholesterolgehalte stijgen, maar dit komt dan wel door een stijging van het gunstige HDL cholesterol en dat zeggen ze er niet bij.
Kokosolie verhoogt het ‘goede’ cholesterol (HDL) terwijl het ‘slechte’ cholesterol (LDL) onveranderd blijft. [1] Dit in tegenstelling tot sojaolie die het HDL laat dalen en het LDL laat stijgen.
Ook dierstudies laten zien dat kokosolie de HDL verhoogt en de LDL verlaagt. [2,3]
Het zijn echter de suikers en geraffineerde koolhydraten welke slecht zijn voor het cholesterol en niet de vetten of het cholesterol in de voeding zoals bij eieren.
Minder Calorieën dan andere vetten
Kokosolie heeft een lager gehalte aan calorieën dan andere vetten. Als je alle vetten die je normaal gesproken per dag gebruikt vervangt door kokosolie, heb je al een voordeel van de verminderde inname van calorieën. Dat is dus al een stuk beter. Vetten kun je onderverdelen in verschillende soorten door middel van de lengte van de vetzuurketen (de chemische formule). Kokosolie bestaat voornamelijk uit middellange-keten vetzuren, terwijl de meeste vetsoorten voornamelijk uit de lange-keten vetzuren bestaan. Middellange- keten vetzuren bieden zich direct aan als energie voor je lichaam, waardoor je minder moe zult zijn en in plaats van dat het vet opgeslagen wordt, wordt het dus direct gebruikt. Daarnaast bevat kokosolie geen transvet. Wat is transvet?
Kokosolie bevat geen gevaarlijk transvet
Transvet is het gevaarlijkste soort vet en kan erg schadelijk zijn voor je hart- en bloedvaten. Als je last hebt van een trage stofwisseling, helpt de kokosolie deze te versnellen. Dit komt doordat de vetzuren in kokosolie makkelijker verteerbaar zijn en sneller opneembaar zijn voor je lichaam. Een snellere stofwisseling zorgt voor een snellere verbranding, waardoor je sneller en makkelijk afvalt. Ook het bakken in kokosolie is een stuk gezonder, niet alleen door de boven genoemde voordelen maar ook omdat bijvoorbeeld olijfolie sneller gaat oxideren. Olijfolie kun je verhitten maar boven de 180 graden ontstaan er gevaarlijke stoffen, kokosolie kan een hogere temperatuur bereiken zonder dat het gaat oxideren. Voor het frituren kan er niets aan kokosolie tippen. Het wordt niet zo sterk in het voedsel opgenomen als andere plantaardige oliën, het spat niet zo erg en kan weer opnieuw worden gebruikt. Normaal gesproken raad ik niet aan om gefrituurd voedsel te eten, omdat de meeste plantaardige oliën door het frituren giftig worden, maar als je kokosolie gebruikt, kunnen gefrituurde voedingsmiddelen, zolang je de olie niet oververhit, goed voor je zijn. Onthoud dat je de temperatuur onder het rookpunt moet houden. Iedere olie, inclusief kokosolie, zal bij oververhitting giftige bijproducten produceren.
Dr. Bruce Fife - Benefits of Coconut Oil
Bruce Fife, de beste kokosnootspecialist en -kenner. In zijn eigen woorden: "De kokosnoot wordt de koning van de voedingsmiddelen genoemd."
https://www.google.nl/search?q=bruce+fife
Tips om kokosolie in jouw lifestyle toe te passen
Hoe jij met kokosolie kan koken en eten
Kokosolie kun je gebruiken ter vervanging van alle vetten. Je kan kokosolie bijvoorbeeld gebruiken om in te bakken en braden in plaats van bakboter. Kokosolie heeft laag smeltpunt van 24 graden en is helder en heeft een kookpunt. Beste is rond de 185 graden te blijven. Je kunt zien dat je de olie te warm maakt als het gaat het roken. Zelfs frituren voordeel is dat kokosolie niet zo sterk in je voedsel wordt opgenomen en spat minder erg als andere plantaardige oliën. Je kan als ter vervanging van je boter of margarine op je boterham gebruiken en je kan zelf in je alle warme dranken doen belangrijk is dan wel dat je warme drank boven 24 graden terwijl je op drink want daarna neemt zijn vaste vorm aan.
Hoe Kokosolie kan jou kan helpen bij (buik)vet kwijt te raken
Zoals ze zeggen is het zo dat je door kokosolie in jouw lifestyle toe te passen ook je eetlust verminderd en je verbranding verhoogd. Dus het beste kun je 30 ml kokosolie toevoegen aan je voedsel voor een gezondere levensstijl. Het resultaat kun je zelf goed bij houden door je taille te meten of je buikvet al minder wordt. Er is onderzoek naar gedaan en daar is werkelijk uit gebleken dat vrouwen en mannen echt (buik)vet kwijtraken en daarmee een verlies van centimeters in de taille boeken, ondanks ze niet echt aan extra beweging of calorieën vermindering gedaan. [1,4]
Hoe je kokosolie kunt gebruiken in dagelijkse verzorging
Kokosolie is namelijk heel goed voor je tanden is gebleken uit onderzoek. [5]
Dus je kunt het gebruiken als extra toevoeging aan je tandpasta. Doe een beetje onder je tandpasta op je tandenborstel en je zult je natuurlijke tandkleur terugkrijgen. Je kunt er ook mee spoelen en er zo voor zorgen dat door de antibacteriële werking van kokosolie je een betere mondhygiëne te krijgt.
Bovendien kun je gebruik maken van de hydraterende werking van kokosolie zodat het ook goed als haarmasker of als verzorging van je huid kan dienen.
Omdat kokosolie hydrateert [6] is het daarom goed is als vochtinbrenger voor je huid. Makkelijker aanbrengen doe met je handen omdat het smelt door je lichaamstemperatuur. Kokosolie kan je haar goed beschermen tegen schade. Je haar kun je voor dat je in de zon gaat, omdat je naar het strand of het zwembad gaat, insmeren en je hebt dan minder last van de uitdroging en schade aan je haar. [7]
Welke kokosolie moet ik dan kopen?
Belangrijk is om bij de aankoop van kokosolie erop te letten dat je een niet-geraffineerde soort koopt. Al de genoemde voordelen gelden alléén voor kokosolie die niet-geraffineerd is. De geraffineerde copra kokosolie wordt vaak aangegeven als RBD wat staat voor Refined, Bleeched and Deodorized. Geraffineerd, gebleekt en ontgeurd dus. Als kokosolie geraffineerd wordt, worden alle voedingsstoffen eruit gehaald en hou je waardeloze, maar goedkope kokosolie over. Dus enkel de ongeraffineerde, onbewerkte extra vierge kokosolie zal bijdragen aan een gezondere lifestyle. (of zelf van een echte kokosnoot maken.)
Als je goede kokosolie hebt dan zal je merken dat deze nog naar kokos ruikt. Sommige mensen houden niet van kokos. De ervaring is echter dat als je bakt in kokosolie dat je de smaak van kokos niet meer zult proeven.
Bronnen:
[1] Assunção, M. L., Ferreira, H. S., dos Santos, A. F., Cabral, C. R., Jr, & Florêncio, T. M. (2009). Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids, 44(7), 593–601. https://doi.org/10.1007/s11745-009-3306-6
[2] Nevin, K. G., & Rajamohan, T. (2004). Beneficial effects of virgin coconut oil on lipid parameters and in vitro LDL oxidation. Clinical biochemistry, 37(9), 830–835. https://doi.org/10.1016/j.clinbiochem.2004.04.010
[3] K.G. Nevin, T. Rajamohan. (2008) Influence of virgin coconut oil on blood coagulation factors, lipid levels and LDL oxidation in cholesterol fed Sprague–Dawley rats. e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism. 3(1), e1-e8. https://doi.org/10.1016/j.eclnm.2007.09.003
[4] Liau, K. M., Lee, Y. Y., Chen, C. K., & Rasool, A. H. (2011). An open-label pilot study to assess the efficacy and safety of virgin coconut oil in reducing visceral adiposity. ISRN pharmacology, 2011, 949686. https://doi.org/10.5402/2011/949686
[5] Peedikayil, F. C., Sreenivasan, P., & Narayanan, A. (2015). Effect of coconut oil in plaque related gingivitis - A preliminary report. Nigerian medical journal : journal of the Nigeria Medical Association, 56(2), 143–147. https://doi.org/10.4103/0300-1652.153406
[6] Agero, A. L., & Verallo-Rowell, V. M. (2004). A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Dermatitis : contact, atopic, occupational, drug, 15(3), 109–116. https://doi.org/10.2310/6620.2004.04006
[7] Rele, A. S., & Mohile, R. B. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. Journal of cosmetic science, 54(2), 175–192. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12715094/