aminozuren arginine
Voeding
Voeding
02/26/2023
6 min

Wat is arginine?

02/26/2023
6 min

Wat is arginine en in welke voeding vind je het? Voordat we dit uit de doeken doen is het wellicht belangrijk dat je begrijpt wat aminozuren zijn en waar deze voor dienen.

Het lichaam vernieuwt zichzelf voortdurend van binnenuit, waarbij oude cellen worden afgebroken en vervangen door nieuwe lichaamscellen. We beseffen het niet, maar het gebeurt. Terwijl je deze zin leest, zijn er duizenden processen gaande in je lichaam...

Tijdens deze processen heeft het lichaam veel aminozuren nodig om sterke, gezonde en stevige cellen te produceren. Ik weet of je het weet, maar ons lichaam bestaat voornamelijk uit water, maar ook voor 20% uit eiwitten.

 Om eiwitten te maken heeft het lichaam “bouwstenen” nodig. Dat zijn de aminozuren.

Het belang van aminozuren in het menselijk lichaam.

Iedereen weet dat vitamines en mineralen belangrijk zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Maar weinigen weten dat aminozuren minstens zo belangrijk zijn. Het zijn letterlijk de bouwstenen van het menselijk lichaam.

Het lichaam kan (onder andere) pas sterke nagels, stevige haarwortels en een strakke huid krijgen als het voldoende van deze bouwstenen heeft. [1] Ook het immuunsysteem wordt versterkt door het aminozuur arginine. [2]

Er vinden op dit moment duizenden processen in je lichaam plaats, waarbij miljoenen lichaamscellen worden vervangen door nieuwe cellen. Je beseft het niet, maar je lichaam is vandaag niet hetzelfde als over een paar weken. Als er voldoende aminozuren beschikbaar zijn, is er geen probleem. Maar vanaf ongeveer je 35ste jaar neemt het menselijk lichaam steeds minder aminozuren op uit de voeding en neemt ook de aanmaak in het lichaam af. Daarom is het voor een goede gezondheid erg belangrijk om het lichaam aan te vullen met hoogwaardige aminozuren.

Soorten aminozuren en hun doel.

Er zijn 22 verschillende soorten aminozuren die voor het menselijk lichaam als bouwstenen dienen. [3] Ze kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende typen (zoals weergegeven in de onderstaande tabel):

Essentiële aminozuren: Dit zijn aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken en dus uit voeding moet halen.

Semi-essentiële aminozuren: in principe maakt het lichaam ze zelf aan, maar soms maken we er te weinig van aan. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je ziek bent of veel sport.

Niet-essentiële aminozuren: je lichaam kan ze allemaal zelf aanmaken.

Opmerking: of een aminozuur essentieel is of niet, zegt niets over of het lichaam het nodig heeft.

Aminozuren zijn chemische verbindingen die bestaan uit koolstof, stikstof en waterstof. Er zijn meer dan 500 soorten aminozuren bekend. Een klein aantal, zo'n 22, vormen de bouwstenen van eiwitten in het menselijk (en dierlijk) lichaam.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaan de eiwitten die we eten niet rechtstreeks naar onze spieren of huid. De eiwitten die we eten worden afgebroken door enzymen in ons spijsverteringsstelsel. De aminozuren bereiken dan via het bloed de lichaamscellen. 

Een belangrijke tussenstap is de toevoeging van een bepaald aantal aminozuren door de lever. Ons lichaam maakt dus een deel van deze aminozuren zelf aan. Deze aminozuren komen terecht in de lichaamscellen, die ze in een gecompliceerd proces omzetten in eiwitten. [4]

Aminozuren tabel

Niet-essentiële aminozurenSemi-essentiële aminozurenEssentiële aminozuren
AlanineArginineHistidine
AparaginezuurAsparagineIsoleucine
CysteïneGlutamineLeucine
CystineGlycineLysine
GlutaminezuurSerineMethionine
TyrosineProlineFenylalanine
Hydroxyproline
Threonine


Tryptofaan


Valine

Huid

Crèmes en serums smeren we massaal op onze huid, maar het is belangrijk om te beseffen dat een mooie, stevige en gladde huid van binnenuit ontstaat. Voor een mooie en gladde huid zijn 4 aminozuren nodig: threonine, serine, proline en glycine.

 Een belangrijke aminozuurverbinding die verantwoordelijk is voor het behoud van een gezonde huid is creatine. Creatine ondersteunt de huidfuncties en stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Creatine bestaat uit de aminozuren arginine en methionine. Creatine voorziet de cellen van voldoende beschikbare energie. Creatine ondersteunt daarmee zowel de opbouw van bindweefsel en huidmetabolisme als cel vernieuwing. Kortom, een zachte en soepele huid! [5]

Vegetariërs

Het grootste deel van de creatine die in het lichaam is opgeslagen, bevindt zich in de spieren. Dit is ook het geval bij dieren. Als gevolg hiervan is de meeste creatine afkomstig van vlees. Dit is een probleem voor vegetariërs en veganisten die geen dierlijk vlees eten. De belangrijkste energiebron is niet beschikbaar voor deze mensen.

Creatine uit dierlijke producten maakt naar schatting meer dan de helft uit van de dagelijkse inname van creatine via voeding. Het blijkt dat vegetariërs en veganisten gemiddeld lagere hoeveelheden creatine hebben. Dit geldt niet alleen voor creatine, maar ook voor andere voedingsstoffen die in dierlijke producten voorkomen.

Bij vegetariërs en veganisten kunnen creatinesupplementen het creatinegehalte op het normale niveau brengen. [6]

Haar

Net als alle andere "delen" van het lichaam, is ons haar opgebouwd uit aminozuren. De aminozuren die verantwoordelijk zijn voor dik, glanzend haar en sterke haarzakjes zijn methionine, arginine en glutamine.

Metabolisme

De aminozuren arginine, glutaminezuur en glycine spelen een belangrijke rol bij de afbraak van lichaamsvet en bij onze stofwisseling, terwijl carnitine verantwoordelijk is voor het transport van lichaamsvet naar onze "ovens". [1,7]

Overgang

De aminozuren arginine en lysine worden aanbevolen voor postmenopauzale vrouwen. Arginine zorgt voor meer elasticiteit van de bloedvaten en helpt zo bij opvliegers, lysine ondersteunt de functie van arginine.

Slaap

De hormonen serotonine en melatonine spelen een belangrijke rol bij een goede nachtrust. Serotonine is het "feel good" hormoon en melatonine is het slaaphormoon. 

Beide hormonen bestaan uit het aminozuur tryptofaan. Voor een goede nachtrust is het dus belangrijk dat het lichaam altijd over voldoende tryptofaan beschikt.

L arginine werking.

L-arginine is een semi-essentieel of voorwaardelijk essentieel aminozuur. Volwassenen kunnen hun eigen arginine maken uit de aminozuren ornithine, glutamine, glutamaat en proline; De hoeveelheid arginine in je voeding draagt echter aanzienlijk bij aan de totale voorziening van arginine. Arginine is een essentieel aminozuur voor kinderen en adolescenten omdat de biosynthese nog te laag is. Onder verschillende omstandigheden kan de biosynthese van volwassen arginine ook onvoldoende zijn om aan de vereiste te voldoen; in dergelijke gevallen heeft suppletie met arginine een positief effect op de gezondheid.

Wat is l arginine?

Arginine is een aminozuur dat uiterst belangrijk is voor de gezondheid en verschillende functies door het hele lichaam vervult. Het aminozuur wordt ingebouwd in eiwitten, kan worden omgezet in andere aminozuren (bijv. ornithine, proline) en speelt een belangrijke rol in de ureumcyclus. De ureumcyclus omvat de vorming van ureum uit koolstofdioxide en ammoniak (NH3) om overtollige stikstof in de urine uit te scheiden; Ammoniak ontstaat bij de afbraak van eiwitten.

Arginine is de enige voorloper (precursor) van stikstofmonoxide (NO), een sleutelmolecuul dat belangrijk is voor vaatverwijding, weefseldoorbloeding, bloeddruk en de goede functie van het hart, de longen, de nieren, het immuunsysteem en het endocriene systeem (waaronder de bijnieren en hypofyse) en het zenuwstelsel. Daarnaast is arginine een voorloper van creatine (belangrijk voor spierfunctie en uithoudingsvermogen) en polyaminen (belangrijk voor onder andere celdeling en differentiatie).

Voordelen l arginine

Een voedingssupplement Arginine ondersteunt het immuunsysteem en bevordert het herstel na ziekte. Arginine draagt ook bij aan een goede hormoonhuishouding en een gezonde seksuele vitaliteit. Tijdens een fysieke training draagt arginine onder andere bij aan prestatieverbetering door de gunstige effecten op longen, hart, bloedvaten, hormoonhuishouding, zenuwstelsel en spieren. Een goede aanvoer van arginine helpt het verouderingsproces te remmen.

 Waar zit arginine in?

  1. Noten en zaden: Pinda’s, walnoten, amandelen en pompoenpitten zijn uitstekende bronnen van arginine. Pinda’s bevatten bijvoorbeeld ongeveer 3 tot 4 gram arginine per 100 gram.
  2. Vlees: Kip, kalkoen en varkensvlees bevatten aanzienlijke hoeveelheden arginine. Rundvlees en wild zoals hertenvlees zijn ook goede bronnen.
  3. Zuivelproducten: Melk, kaas en yoghurt bieden arginine, maar in minder significante hoeveelheden in vergelijking met noten en vlees.
  4. Peulvruchten: Sojabonen, linzen en kikkererwten zijn niet alleen goede bronnen van plantaardige eiwitten, maar ook rijk aan arginine.
  5. Granen: Volle granen zoals havermout, gerst en bruine rijst bevatten ook arginine, zij het in lagere concentraties dan noten en vlees.

Conclusie

forever argi plusNu weet je hoe belangrijk aminozuren en (bij een tekort) de juiste supplementen zijn. Ook begrijp je het belang van een gezonde dosis arginine. Argi+ is een van de vele supplementen die Forever Living Products in haar assortiment heeft. Het bevat de juiste hoeveelheid arginine en een unieke mix van vitamines. De vitaminen B6, B9 en B12 dragen bij aan extra energie in geval van vermoeidheid. Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van de spierfunctie en vitamine C ondersteunt de normale werking van het immuunsysteem.

Bronnen:

[1] Wu, G., Bazer, F.W., Davis, T.A. et al. (2009) Arginine metabolism and nutrition in growth, health and disease. Amino Acids 37, 153–168.  https://doi.org/10.1007/s00726-008-0210-y

[2] Petar J. Popovic, Herbert J. Zeh, Juan B. Ochoa. (2007) Arginine and Immunity123, The Journal of Nutrition. 137(6), 1681S-1686S. https://doi.org/10.1093/jn/137.6.1681S

[3] https://nl.wikipedia.org/wiki/Aminozuur#Overzicht van de 22 prote%C3%AFnogene aminozuren

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21185/

[5] Mohamed Z. Gad. (2010) Anti-aging effects of l-arginine, Journal of Advanced Research, 1(3), 169-177. https://doi.org/10.1016/j.jare.2010.05.001

[6] Watt, K. K., Garnham, A. P., & Snow, R. J. (2004). Skeletal muscle total creatine content and creatine transporter gene expression in vegetarians prior to and following creatine supplementation. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 14(5), 517–531. https://doi.org/10.1123/ijsnem.14.5.517

[7] McKnight, J.R., Satterfield, M.C., Jobgen, W.S. et al. (2010) Beneficial effects of L-arginine on reducing obesity: potential mechanisms and important implications for human health. Amino Acids 39, 349–357. https://doi.org/10.1007/s00726-010-0598-z

Reacties
Categorieën